söndag 19 januari 2014Hjälp! Det finns ingen broms!


När ångloket började ersätta diligensen var många rädda att sätta sig på tåget. Vidundret som med en hiskelig fart drog fram genom landskapet som en eldspyende drake. Man trodde inte att människan var skapt att klara av sådana hastigheter.
Lika svindlande är att tänka tillbaka på utvecklingen det gångna århundrade. Förutom tåg som började rulla allt fortare, kom även bilar och flygplan där allt skulle gå fortare. Människor och varor, ljud och bild kunde förflyttas från en ort till en annan och världen krympte till en snöboll. En snöboll som dock kom i rullning. Saker och ting börjar gå bara fortare och fortare. Den ena uppfinningen genererar en annan och en tredje och så är bollen i rullning. IT-tekniken sveper fram som en orkan. Den har krympt jorden ytterligare. Ibland kan man tycka att man borde bromsa utvecklingen. Det går för fort. Knappt har man vant sig vid ett Windows-program förrän nästa generation är i omlopp. Stationära datorer är redan museiföremål. Nya mobiler, surfplattor och en uppsjö av appar ersätter gamla på löpande band. Här är det ingen som drar i bromsen. (jfr gårdagens inlägg) Så är det även på alla andra områden. Många gånger är det pengar som är den drivande orsaken. Vinster och aktieutdelning, makt och rikedom.
Denna hejdlösa framfart kostar dock. Som det ser ut nu håller vi på att utarmar jordens resurser. Detta även på bekostnad av miljön. Miljöförstöringen rusar fram  även den, fast vi inte ser det lika tydligt som ett X-2000 tåg. Men när öknarna brer ut sig allt mer, när stora vattenmassor täcker odlingsbar jord, när orkaner sveper fram och jämnar samhällen med marken, när öar försvinner i havet och när vi inte längre kan andas luften, är det för sent att ropa att någon ska dra i bromsen.
Man skriver mycket om miljöförstöringens  konsekvenser men få vågar tänka bortom de värsta scenarierna. Är mänskligheten som en flock djur som drivs mot avgrundens brant? Tar utvecklingen ett tvärt slut och slungar oss tillbaka till stenåldern eller in i barbari?
Något säger mig att vi kommer att utnyttja utvecklingen på ett bättre sätt så att det kommer att gynna mänskligheten och jordens överlevnad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar