torsdag 16 januari 2014

akterseglad i Kina (dröm 45)


   

Som jag skrev tidigare hade jag under en viss period antecknat nattens drömmar. Så som jag mindes dom på morgonen. Jag daterade dom för att se hur frekvent jag drömde respektive hur många perioder jag sov utan att drömma, d.v.s. minnas dom. Bland alla 137 drömmar valde jag den här som hade en spännande rubrik. Jag hinner ju inte att läsa alla utan får välja en i taget 
                                   
                                                    

Alla andra hade redan lämnat hotellet och jag kom underfund med att planet hade åkt ifrån mig. Jag var dock besluten att komma ifatt planet. Jag fann det i mörka källarvalv som var fyllda med mörkt vatten. Planet forsade fram där genom olika rum och korridorer. Det var lågt i tak. Jag simmade ifatt det och bankade på plåten och ropade att jag skulle med, att de glömt mig. Men planet bara fortsatte på dess krokiga väg för att undvika krockar med tak och väggar. En gång dök jag och simmade som en fisk ifatt planet. Bankade igen på plåten. Men ingen brydde sig.

Jag hittade inte tillbaka till Hotellet och irrade omkring i staden. Det var många människor ute  och trängsel på gatorna. Förstod inte kinesiska och kände mig ensam tills jag träffade några svenskar som också blivit kvar. Gick omkring med videokameran och filmade mycket av den exotiska miljön. Himlen mörknade och jag såg ett stort svart moln komma emot oss. Det var sot.Som en svart snöstorm kom den över oss och jag täckte munnen med något klädesplagg för att inte andas in all sot. Det klarnade dock snart upp igen. I husen satt det folk och åt. Jag tänkte filma dom som satt i ett av husen. Men fönstret satt högt ovanför ett sluttande plan som var klädd med kakel. Jag tog sats för att nå fönstret men kanade nerför det hala planet varje gång jag försökte. Fick bara syn på några som satt runt ett bord och en gammal gumma som stirrade argt på mig. Jag gav upp. Ville inte störa familjelivet och vara närgången.

I en korsning bredvid en byggnad fanns några klippor med konstiga utbuktningar. Plötsligt började det ryka ur först den ena upphöjningen och sedan ur flera bredvid. På något sätt visste jag att det skulle hända. Vulkanutbrottet hade jag förutspått. Det blev dock kraftigare och snart bröt en eldstorm lös. Folk kande utmed gatan och försökte klamra sig fast vad de än fick tag på. Själv hamnade jag bakom en tjock plåt – något som liknade en låg container. Jag tog spjärn med fötterna och tryckte ryggen mot väggen. Den höll för elden och jag kände trycket av vulkanens eld och storm mot ryggen.

Vid nästa tillfälle blev jag instängd i en litet trekantigt hörn. Den var stora, tjocka järnbjälkar som spärrade vägen och en buss eller vagn från ett tågsätt som hade kanat emot mig och vält. Jag hittade till slut ett trångt passage och kunde krypa ut genom bråten. Kom ut på en lång bro där många kineser gick efter sina vardagsbestyr. Cyckelkärror, folk som drog andra kärror eller bar på olika bördor. Bron var väldig hög. Vid ena brofästet tittade jag ner mot vattnet nedanför och  människorna därnere syntes bara som små prickar. Jag hade varit där nere tidigare och visste att det fanns blankslitna klippor just nedanför mig. När jag tittade upp igen, såg jag en flicka ståendes på broräcket. Innan jag hann varna henne för klipporna, hade hon redan hoppat. Hon hade hoppat med fötterna före  och det tog evigheter  innan hon landade på det jag trodde var klippor och hennes säkra död. Hon landade dock i ett litet hål alldeles invid vattenbrynet. Hon försvann halvvägs ner i hålet men studsade upp igen lika fort som om hon prickat en trampolin eller studsmatta. Hon ropade något och nästa flicka hoppade ner från broräcket. Även hon landade i hålet och försvann något djupare ner i leran. De höll tydligen på att fördjupa hålet.

Jag vandrade vidare och kom in i ett industriområde. Där fanns flera stora, höga skorstenar som spydde ut svart rök. Kom fram till en halvöppen grind och upptäckte en rektangulär gryta som  stod på en gård. Det bubblade och rykte om den och ibland kokade det svarta innehållet över. Det var en asfaltfabrik. Jag tänkte filma detta men något hindrade mig. Vakter eller andra människor? Jag ville inte åka dit för industrispionage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar