I folks medvetande ska tomater vara röda. Så exponeras dom i
affären och så mognar dom också på landet. Men det finns även gula tomater.
Ibland finns dom även i affären och tidigare kunde man få frön av gula tomater.
Sådana har jag odlat några gånger. Dom smakar likadana som röda men ger en
extra lockelse genom den annorlunda färgen.
Precis som gula paprikor eller gul chili. Men i år hade jag odlat röda
tomater och på ett speciellt sätt. För att förstå fortsättningen måste man gå
tillbaka till ett tidigare inlägg här.
Någon gång i oktober fanns det risk för nattfrost och som
alltid plockade jag alla tomater som
ännu var gröna för att ta in dom för eftermognad. Det brukade fungera alldeles
utmärkt genom att lägga dom mörkt. Efter ett par veckor brukade dom bli röda
och mjuka. Så dock inte årets efterskörd. Frånsett en liten tomat som kanske
hade fått mera sol på sig än dom andra. Ingen blev röd utan dom blev gula. Med
jämna mellanrum tittade jag ibland in i lådan i skåpet där jag hade lagt en
handfull gröna tomater. De blev bara gula och inget mer hände på 8 veckor. Så i
dagsläget ser dom ut så här
När dom hade mognat ute i solen hade de ganska hårt skal som
nu blev ännu hårdare i byrålådan. Det fanns dock inga tecken på att de började
ruttna. Röda tomater hade säkerligen
ruttnat efter så lång tid. Vilket idealförhållande hade det inte varit om den
här märkliga sorten bara hade hunnit bli röd och saftig men klarat flera
månader utan att ruttna. Odlare, distributörer och matvarukedjor skulle jubla. Men
dessa tomater gick inte ens att sälja som den gula sorten. De var helt enkelt
för hårda och hade inte heller längre den karaktäristiska tomatsmaken. Jag
delade på en och såg att den fortfarande var fuktig inuti men smakade inte
längre som tomat ska smaka.
Nu låter jag dom
ligga kvar i byrålådan för att se vad som händer framöver med dom. Som dom
betett sig hittills tyder allt på att de fått ändrade arvsanlag genom GMO
manipulation av den tidigare generationen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar