tisdag 17 december 2013

pigan i granen


Det hade redan hunnit bli mörka kvällen, när jag hörde  bildörrar som smällde utanför och sedan barnaröster. Döttrarna och barnbarnen kom släpandes med en livs levande julgran. Snyggt inlindad i ett nät som en avlång skinkstek. I år skulle det bli äkta vara i stället för illa ihop plockade plastgrenar som nötts ut med åren. Med en riktig förband sax, där ena spetsen är trubbig, klippte jag upp nätet och grenarna kunde vikas ner. En perfekt gran som även passade perfekt i foten. När alla julpynten släpats ner från vinden, satte barnen igång med att klä granen. Mitt i detta arbete började minsta barnet att sjunga:

 

                                             pigan satt i granen,

                                             skulle skala äpplen

                                             fick hon höra barnen

                                              då fick hon så bråttom.

                                              Hoppa hon från tallegren

                                              och  ner på tröskelen

 

Han måste ha funderat ett tag för att förvanska texten och vi undrade förstås vad han sjöng om. Men när vi tittade på vart han pekade, upptäckte vi en livs levande nyckelpiga som kröp på tröskeln in till köket. I stället for Piff och Puff hade vi fått in en liten gullig insekt i stället.

 
Det lär följa med ett hundratal små varelser när man tar in en riktig gran. Oftast är dom så små, att man inte ser dom. Men en nyckelpiga, som hälsar på till jul, har vi inte varit med om tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar