Efter många av mina strövtåg i naturen, kommer jag fram till
en busshållplats innan jag återvänder till civilisationen. Under alla åren har
jag varit indignerad över allt skräp som kastas runt busskuren och bloggat om
detta några gånger. Först låg Fredrik Reinfeldt i diket intill. Inte fysiskt
förstås, utan i form av en valaffisch när han väl hade vunnit valet. Där låg
han något år innan de naturliga
processerna tog vid så att han avlägsnades från denna position. Det var
således inte kommunens renhållning som ombesörjde detta. Tvärtom, samlades mera
skräp kring hållplatsen. Speciellt bakom den. Detta gav upphov till ett
bloginlägg. Nu tror jag väl inte att mina klagomål varit den direkta orsaken
till att man senare satte upp papperskorgar
vid flera nerskräpade busshållplatser. Detta gav i alla fall anledning att
nämna initiativet i bloggen, speciellt då det handlade om sprillans nya typer
av papperskorgar med guldkant i öppningen. Frånsett incidenten när några vandaler välte en papperskorg, har
det varit rent och snyggt kring busskuren. Mot denna bakgrund blev jag förstås
(nästan) upprörd när denna syn mötte mig.
Åter låg det skräp kring kuren och i diket trots att det nu
fanns en fin papperskorg uppsatt där. Med guldkant och allt. Det var alltför
provocerande för att vara sannt. I diket låg en urdrucken flaska champagne
eller vanligt vin varför man kan förmoda att den som konsumerat innehållet helt
enkelt inte såg den nya fina papperskorgen. Och i fyllan och villan även
slängde ifrån sig eller glömde en del annat. Vid busskurens gavel låg en
plastkasse, två underlägg av kork, en pappask och en plastmugg. Inga föremål
man slänger ifrån sig som vanlig resenär. Jag petade försiktigt på plastkassen
och upptäckte att det låg en bok i den. Det visade sig vara en kokbok! När det
ges ut en ny kokbok om dagen - eller om
det nu är en i veckan - kan man förstå att en och annan kan hamna i naturen och inte i
pappersinsamlingen. Jag tog hand om boken och slängde resten i papperskorgen.
Stjärnkockar av rang ska förstås ge ut en eller annan
kokbok. Så även alla amatörer som har sina egna idéer kring matlagningens ädla
konst. Den här författaren hade tagit fasta på snabbmat. Inte i traditionell
bemärkelse utan att det går att laga till näringsriktig kost på 30 minuter.
Själv skulle jag också kunna skriva om 100 rätter men då med tonvikt på kostnad
per portion samt att det i stället gärna ska få ta tid att laga mat. Under
flera år har jag varit nöjd när mina maträtter hamnar under 10:- vilket man nu
börjat diskutera när det handlar om maten i skolor och på äldreboenden. Där
borde priset ligger ännu lägre p.g. av volymerna det handlar om samt stordriftens fördelar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar