söndag 13 oktober 2013

kolonistugor I


Det gråmulna vädret har gett vika och en strålande sol lyste upp höstfärgerna ännu mer. Jag cyklade ner mot Mälaren för att ta några höstbilder. På väg dit passerar man genom ett kolonistugeområde. Jag stannade upp och ledde cykeln genom området för att se hur långt odlarna där hade hunnit med sina förberedelser inför vintern. (jag var ju klar med min lilla täppa)

 


 

 

 

Bakom staketet vid en av stugorna såg jag en hög, grön buske som vid närmare titt visade sig vara grönkål. Jag gick in på tomten där en gubbe höll på att påta i jorden. Men på granntomten. Jag hälsade och förklarade att jag bara ville ta en bild på den ståtliga grönkålen.

"Den blir lagom till jul" inledde jag samtalet som sedan fortsatte och vi kom att prata en kvart. Han upplyste mig om att kolonistugeområdet byggdes för mer än 30 år sedan vilket jag totalt hade glömt bort trots att jag vistats i närheten de senaste 50 åren.Stugorna, som inte var precis billiga då, uppfördes i första hand åt Vällinbyborna såvitt jag kunde minnas.Vi kunde således frossa i gamla minnen och hur det såg ut här tidigare. Med Lövsta soptipp i närheten och järnvägsspåren dit. "Silverpilen" som kom från Stockholm varje dag för att dumpa soporna här. Åren  går ju fort och man behöver friska upp minnet emellanåt. Gubben berättade om åkrar och olika grödor man odlade här och pekade bakom sig där det nu bara fanns en skogsdunge.

 
I jämförelse med andra koloniträdgårdar är detta område mycket välskött. Som ett  villaområde i miniatyr  med pittoreska stugor omgärdade av staket och grindar. Jag följde en grusgång som ledde till en spång över ett dike.

                                                                                     forts. följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar