måndag 28 oktober 2013

klot


Klotet drar alltid blickarna på sig. Kanske för att det är den mest fulländade formen. Från den minsta atomen till himlakropparna i universum. Under åren har en del klotrunda saker passerat framför kameralinsen. Ordet klotrund borde egentligen inte finnas. Ett klot är alltid rund och runda tredimensionella ting är klot. Som t.ex. bowlingklot

 
Om dom däremot är av sten och saknar två hål, är det dekorativa stenar som man kan ha i trädgården eller sätta upp på  grindstolpar

 
Ökar man dimensionen ytterligare kallas klotet för konstverk och kan sättas ut i naturen i en skulpturpark.

 

 

 

 
 
 
 
Just konstföremål görs ofta i klotform. Allt från dekorativa julgranskulor till glasklot att placera i en prylhylla.

 

 

 

 
 
 
I en handelsträdgård hittade jag en gång dessa silverklot. De satt på en pinne som kunde stickas ner i jorden. Kanske skulle kloten speglar den omgivande blomsterprakten. Här speglade de dock bara fotografen. Eller så skulle de skrämma skatorna i jordgubbslandet.

 
Lampor görs också ofta klotformade, lampglober. En mera ovanlig sådan hittade jag  en gång i en lampaffär. På "nordkalotten" sprakade ett åskväder så länge lampan var tänd. Små ljusbågar som lyste med ett intensivt blått sken.

 
Dom största kloten hittade jag dock på ett oväntat ställe. På ett släp som dessutom hade backats in en bit i skogen. Vad det nu hade att göra där eller vad kloten var tänkta att innehålla.

 


Helt omedvetet har en del klot hamnat på mina foton men helt medvetet har jag nu gjort denna sammanställning över allehanda klot. Kloten som inte är flygplatsen utanför Zürich eller ett ishockeylag därifrån J.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar