Nu vänder jag på gårdagens tema och visar röda frukter i
stället. Röd som en tomat, eller säger man pion när någon rodnar? I vilket fall
symboliserar tomater den röda färgen. Och visst har våra tomater blivit röda
under den långa varma sommaren i år.
Dom som jag dragit upp av frön från vanliga ICA-tomater. Så
när tillräckligt många hade hunnit bli röda, plockade jag ett skålpund. (Ett
skålpund = 32 lod = 128 Qvintin = 8848 ass = 425 gram) Bara att titta på den läckra, röda färgen fick det att
vattnas i munnen på mig. Tänkte på årets första tomatsallad. Så som jag brukar
göra den med hackad lök, olivolja och salt och peppar. Men när jag skulle sätta
kniven i den första tomaten, kände jag att den var väldig hård. Så var även
alla övriga. Inte alls så mjuka som om det kunde bli ketchup bara man klämde
lite på dom. Så tomatsalladen fick allt vänta tills dom hade eftermognat. Den
fick jag vänta på en hel vecka. Och ytterligare en vecka till. Ändå var
tomaterna inte så mjuka att man kunde klämma dom till ketchup. Men nu ville jag
ju inte ha ketchup utan tomatsallad varför dom fick duga nu.
Vid tidigare års
odling av tomater har dom inte betett sig på detta sättet. Till och med gröna
tomater kunde bli röda och mjuka på eftermognad i byrålådan. Varför blev årets
tomater så hårda? Hade det att göra med den varma sommaren med långa,
sammanhängande solskensperioder? Som i Spanien - men där har man ju mjuka,
helmogna tomater. Det måste bero på sorten blev resultatet av mina funderingar
kring detta. Tomater ska hanteras i flera led och transporteras långa stäckor
tills dom hamnar i butikshyllorna. Där ska dom dessutom lysa flera dagar i all sin röda glans utan att
uppvisa det minsta tecken på att vilja ruttna.
Man har "helt
enkelt " odlat fram en kommersiell lämplig tomat som klarar en lång period
från plockning till konsumtion. Kanske upp mot en månad eller längre. Om denna egenskap korsats fram vet jag inte. Men
man kan även misstänka att det rör sig om GMO när dom nya egenskaperna medför
så påtagliga fördelar i den långa distributionskedjan. Googlar man på GMO finns
tomaten med i bilden. Den här avskräckande bilden hittade jag där
Vare sig jag har
genmodifierade tomater i trädgården eller ej så kommer jag att kunna äta egna
tomater fram till november-december med denna långdragna mognadsprocess. Innan
frosten sätter in, brukar jag plocka alla gröna tomater och lägga dom i
byrålådan där dom brukar mogna alltefter. Det brukar också ta några veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar