torsdag 26 september 2013

förpesta luften på festen


Det var en större bemärkelsedag och folk kom från när och fjärran. Då och då ringde det på dörren och när festföremålet öppnade skallade ett unisont " ja-må-du-leva" i olika tonlägen. Kramar, presenter och blomsterkvastar utdelades. Bl.a. en jättebukett med liljor. Stora liljor. Så stora att vi fick leta fram ett stort 5-liters glas där det en gång i tiden kanske funnit  inlagda gurkor. Med blommorna på plats kunde festen börja. Lite demonstrativt började folk dock dra luft genom näsan och sniffa omkring. Det kändes en stinkande lukt i rummet. Den kom från stinkliljorna. Nu är det inte ett officiellt namn utan dom heter orientliljor. Men det förskönande ordet förhöjer dock inte luktintrycket. Det bar sig inte bättre än att vi fick förpassa  gurkglaset med alla dess vackra blommor till grovköket och stänga dörren om den.

 
Hur illa blommorna än luktade var dom desto vackrare. Inte bara dom orkidéliknande, prickiga kronbladen utan speciellt dess pistiller.

 
Trots att jag nästan hade näsan inne i blomman kunde jag inte avgöra vad det var som gav ifrån sig den starka lukten. Det finns andra blommor som också luktar starkt som syren, liljekonvalj eller jasmin t.ex. Men dessa lukter uppfattas till skillnad från denna lilja som behagliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar