onsdag 24 juli 2013

kulinariska höjdpunkter


Som en fortsättning på gårdagens inlägg är sniglar en kulinarisk läckerhet i vissa Medelhavsländer. Skulle vi anamma denna matkultur, kunde vi dessutom bli av med en hel del av dessa skadedjur. Hos oss gäller dock andra kulinariska höjdpunkter. En läckerhet är egentligen inget annat än en festmåltid. En måltid som man sett fram emot och som är välsmakande. Kanske tillagad på en restaurang av en mästarkock eller hemma för ett kalas. En maträtt som man inte äter alltför ofta och därmed blir något extra. Det behöver inte ens vara något märkligt. Som häromdagen när hustrun kom hem med isterband i stället för frukostkorv. Eftersom det var så länge sedan jag ätit isterband att jag totalt glömt bort hur den smakar, blev denna  måltid en kulinarisk återupptäckt. Får i kål var en annan maträtt som jag inte ätit på länge. Köpte ett kålhuvud och lite lammbringa och 3 dl mjölk. Det blev 10 portioner att frysa in.

När det handlar om råvaror som frukt och grönsaker finns dom ju i affären nästan året om. Men inget går upp mot dom egna grönsakerna som har en transportsträcka på 5 meter från odlingsplatsen till kastrullen. Det blir en helt annan smakupplevelse som inte bara beror på den rena glädjen och stoltheten att ha odlat fram maten. Eller den långa vänta från maj när fröna såddes  tills det är dags att skörda. Då förstår man varför man tidigare hade skördefest eller att man i olika kulturer dyrkade fruktbarhetsgudinnor.

Premiären varje år är den första potatisen. Två eller tre plantor får "offras" eftersom knölarna ännu inte blivit så stora. Gulvita och tunnskaliga knölar. Det är något helt annat än de sista potatisarna från affären som börjat gro. Även några dillkvistar kommer från grönsakstäppan. Som förrätt äter vi dom med bara lite salt och en klick smör. Enklare kan det inte bli!  Därefter är det tradition med matjessill och gräddfil (med egen gräslök) som huvudrätt.

Det blir dock andra premiärer alltefter grönsakerna blir klara att skördas. För några dagar sedan var det dags för dom första vita slanggurkorna


 
Skalade, urgröpta och kokta i bitar tillsammans med några dillkronor är dom en mild grönsak som passar bra ihop med stekt bacon eller falukorv.


 
Några plantor frambringade grön slanggurka som också gick att blanda med dom vita. Annars är en frisk  söt-sur (vatten-ättika-socker)  gurksallad  av skivad gurka med hackad persilja perfekt i sommarvärmen.

Nästa premiär att se fram emot är den första kålrabbin. Den är godast som rå precis som kålrot eller majrova som vi också odlar ibland om det finns plats. Annars så stuvar man dom och har även här knaperstekt bacon eller falukorv till.

 
Just nu händer allt samtidigt i trädgården och man har fullt sjå att hinna med att både skörda och konsumera. Det gäller att ha bacon och falukorv hemma i större mängder för även stuvade bönor går bra ihop med detta. Speciellt dom gröna brytbönorna. I år satsade jag speciellt på vaxbönor, vilken grönsak jag upptäckte för några år sedan. Som tur är går det bra att frysa ner alla bönor så att man slipper äta dom varje dag även om de är  i olika kombinationer.


 
När man kommer upp i åren och inte heller jobbar fysiskt lika mycket drar man automatiskt ner på matportionerna. Möjligen en tugga extra när det är premiärdags för det eget odlade eller det som plockats i skogen. Annars blir mina matportioner lagom stora när dom langas in i frysen.
En fryst lax var därför alldeles för stor. Även för två personer plus laxpudding av resterna. Detta ville jag gärna hantera lite mer praktiskt utan att behöva tina upp hela den frysta laxen och laga till den  som stekt, kokt, grillad eller rökt. Enda lösningen var att stycka den frysta laxen!

Jag har ingen motorsåg utan fick förlita mig på en vanlig fogsvans av äkta Sandviks stål.


 
Jag tror inte att någon annan än jag kan komma på en sådan här tokig idé men kan tala om att det var ett styvt jobb att såga itu laxen i lagom stora bitar. Hade den varit av björk eller ek hade det gått lättare!
Annan fisk som vi fick av en fiskare för en dryg vecka sedan var däremot färsk. Det var både rensad strömming och filéad abborre. Även dessa maträtter blev kulinariska höjdpunkter beroende på att det var färska matvaror. Och abborre utan ben är dessutom en bonus.

Ni som läser detta har förståss helt andra  kulinariska preferenser som kan vara helt andra höjdpunkter. Vem vet - kanske rentav sniglar?

 

PS. frukostkorven som skulle ha handlats tidigare fixade jag till lunch idag. Med extra pepparrot som klös. Sedan blir det fest hela veckan.DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar