tisdag 9 juli 2013

F 8


En gång i tiden fanns 21 numrerade F där F:et står för flygflottilj. F8 (kungliga Svea flygflottilj) fanns i närheten och som skolgrabbar i mitten på 50-talet stannade vi ofta vid rödlysena på Enköpingsvägen när planen skulle starta eller landa. Det var alltid ett dundrande skådespel när "flygande tunnor" och vampire-plan  vrålade över våra huvuden. F8 låg i Barkaby och lades ner för många år sedan och definitivt för ett par år sedan efter att ha varit Ostermans helikopterbas ett tag och sedan en privat flygklubb. Nu ska flygfältet bebyggas och en helt ny stadsdel ska växa fram där.

På min cykeltur passerade jag flygfältet i utkanten och tog mig en titt på dom vittrande resterna som dock inte varit start- och landningsbana.

 

 
I bakgrunden syns redan byggkranarna. Men på närmare håll var det något helt annat som fångade min uppmärksamhet. I stället för högt gräs  fanns där ett stort fält som det blått lyste blått om J.

 
Det var inte folkpartisternas älsklingsblommor som stod där utan någon annan växt som jag inte vet namnet på. Inte heller vet jag om fältet var anlagd till någon nytta eller om blommorna helt enkelt hade spritt sig själva.

 
Utan att vidare utforska det vidsträckta militärområdet fortsatte jag min cykeltur där grusvägen fortsatte  i utkanten av området. En liten påminnelse om forna tiders militär verksamhet skymtade jag på håll när jag såg en bunker mitt ute på en äng.

 
På min förra och avbrutna tur, cyklade jag en annan väg och tog då denna bild på andra sidan av flygfältet. Här börjar Barkaby Staden växa fram.

 
Vem kan tänka sig dessa maskrosängar om några år när här finns gator med bilar och torg med höghus och affärer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar