tisdag 14 maj 2013

rapport från hemmafronten


Bromsen som legat i hela långa vintern har lossats nu och våren har rusat fram som i värsta nerförbacken. Allt har gått så fort att det var nästan jäktigt att hinna med vårarbetet. Så fort har det gått att man inte ens har sett att blommor och blader  plötsligt fanns där. En handfull vita kungsängsliljor stod plötsligt på en helt ny plats under trollhasseln och gräslöken var redan så hög att den började att blomma.


 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Nästan från en dag till en annan började allt att blomma. I vanliga fall brukar man kunna njuta av blåsipporna längre. Nu har vitsipporna tagit över och gullvivorna, alpgemsrot, narciss, tulpan, påskliljor, bergenia och  forsytia gör dom sällskap. Även jordgubbarna blommar.
 Bland dom finns dock två stockrosor som har dött under vintern. Troligen av ålderssvaghet. De var minst 30 år gamla och dragits upp med frön från Söderns höjder. De hade dock under årens lopp fröat av sig hemma varför jag har stockrosor lite här och var. Två plantor hade slagit sig ner vid en kantsten. Dom skulle ersätta de som dött. Fick dock först lyfta en platta för att kunna gräva upp plantorna. Där hade även myror  slagit sig ner och hade nu bråttom att ta hand om alla små larver.
 

Jag har sått i drivbänken och även rädisor ute på friland. Det tog bara 3 dagar för rädisplantorna  att komma upp. Inomhus testade jag att så tomat. Några kärnor som jag tog från vanliga ICA-tomater i höstas. Det fungerade alldeles utmärkt. På samma sätt som jag för något år sedan testade det med  honungsmelon. Så varför köpa dyra fröpåsar - för att inte tala om tomatplantor för 35:-/st.

 

 
I förgår satte jag då även min sista potatis. För i år. Även här lägger jag inga pengar på köpt sättpotatis utan överbliven gammal potatis som grott i förrådet har fått duga alla år.

 

 

Snart är jobbet inne i fas-3 och det blir definitivt inte meningslöst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar