torsdag 27 december 2012

Experiment


Som alla jular, lägger vi klapparna under granen. Trots att jag inte bidragit med ett enda paket, tycks högen ändå  aldrig minska från år till år.
Det ska mycket till att börja prata om en alternativ jul när man ser tindrande barnaögon fulla av förväntan. I ett av dom platta paketen fanns en experimentlåda till det yngsta barnbarnet. (och även till morfar skulle det visa sig)

 
Bara innehållet var spännande nog. Plastgrejor, flaskor, bägare, påsar och kemikalier. Med alla dom sakerna skulle man kunna göra en massa olika experiment eller annat kul. Man började med att  göra klart med att blåsa såpbubblor. Men blandningen blev inte rätt Det blev bara små bubblor. Dom jättestora fungerade inte. Då startade man nästa experiment  som skulle resultera i tjusiga kristaller som skulle växa fram  i några sammanhängande plastskålar. Resultatet skulle man dock först kunna se om sex till sju timmar. Då övergick verksamheten till nästa experiment. Det saknades några flasor i lådan men vi hittade saker där man kunde göra  andra kristaller med. Två granar av papp som kunde vikas upp så att man kunde ställa dom i en  liten plastfot. Laboranten tog därefter på sig skyddsglasögon som fanns i lådan samt skyddshandskar som mormor hämtade och experimentet kunde starta. En vätska hälldes nere vid trädroten där det fanns en liten fördjupning. Full av förväntan inväntade vi nu att det skulle bildas kristaller som utlovats. Men inget hände. För att inte spilla vätskan eller kasta omkull granarna, flyttade vi dom till tvättstugan. Först en timme senare var det någon som råkade titta på dom igen och utbrast i ett ”KOM OCH TITTA!” Så här blev resultatet.


Och en dag senare hade det vuxit ut ytterligare kristaller på grenarna. Men några stora kristaller i dom andra byttorna hade inte kommit fram.
Så kunde även jag ta del av julklappen genom att ta en kul bild. Kristaller som jag annars aldrig skulle kunna hitta ute i naturen. Det finns bara i sångstrofen ” jag ska måla hela världen lilla mamma"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar