söndag 8 december 2013

de tre årstiderna


Dagens inlägg är inte en reducerad version av Vivaldis årstiderna utan ett annat sätt att räkna dom på. När man utgår från mellanperioderna där en årstid går över till den andra, kan man dela in året i tre delar. Om man bortser från astronomernas beräkningar hur året ska delas in exakt och vad som står i almanackan, ger oss väderleken ofta en vilseledande uppfattning. Det känns inte riktigt som vår när ett tunt snötäcke ligger över blåsipporna. Eller tvärtom, när det är 25 grader varmt i april känns det mer som sommar. På så vis kan det ändrade klimatet numera ge en falsk bild av den verkliga årstiden. Årstider som dessutom bygger på känslor och bristfälliga minnen. Ta bara barndomens somrar!

Jag har hittat några bilder på ett och samma  motiv som i viss mån belyser detta. Oberoende årstid har jag tagit en bild på denna brygga. Den liksom drar blicken till sig när man är i dess närhet och de yttre förhållandena gör att det blir ett nytt motiv varje gång.

 
Utan att minnas något datum kan bilden ha tagits en tidig vår eller mitt i sommaren. Flora och fauna följer ju inte heller en bestämd årscykel där åkersenapen ska blomma ett visst datum eller ankungarna ska  plaska i dammen.

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visserligen skvallrar dom avlövade träden om höst men det var bitande kallt om kinderna.

 
Bilden liknar de föregående och ger även den en viss höstkänsla om det inte hade varit för isen som håller på att lägga sig. Ändå är det en vinterbild trots att snön inte lagt sig än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar