romanesco - recept att variera
Ibland låter jag hyllorna på ICA inspirera mig vad jag ska
ha till lunch. Ett paket med billig lammbringa och 3 dl vispgrädde hade jag redan lagt i korgen. Nu passerade
jag grönsaksdiskarna och kom att tänka på den där spetsiga kålen som jag såg
förra året men aldrig mera senare. Jag lät blicken svepa över alla paprikorna i
grönt, gult och rött. I den ordningen. Fortsatte förbi några okända svampar
till broccoli och blomkålen. Men vad låg
inte bredvid den om inte några huvuden av romanesco som jag just tänkt på. Det
kändes nästan som en besvärjelse. Eller något ur det undermedvetna att det var
denna årstid som romanesco finns? I vilket fall hade jag skrivit om denna
kålsort för ett år se´n här.
Jag tog 2 huvuden och la dom i
korgen. Dom kändes lite mjuka. Inte lika fast som blomkål. Var den kanske
gammal? Hade rest lång väg? Kommer den måhända från Rumänien?
Hursomhelst skulle det bli en måltid till. Kanske ihop med
en vitsås av spadet med tärningar av rökt skinka. Det brukar jag ha till
blomkål. Eller bara med stekt bacon över. Men väl hemma slog jag ihop varorna
jag hade handlat till en maträtt. Lammspjället grillades i ugnen och kålen
kokade jag upp. Av skyn från steken gjorde jag en mustig sås med svamp och vitlök. Det hela tog lite tid men
var väl värt det.
Jag älskar sås till maten. Flera skedar sås. Inte bar en
liten klick eller några stänk kring kanten på tallriken som dom brukar garnera
en anrättning på restaurangen. Nu ville jag ha en rejäl matportion där allt det
goda från steken fanns i såsen. Annars hade jag även kunnat garnera tallriken i
ett aldrig tidigare skådat upplägg. Som ett landskap i miniatyr. Varje
liten topp från romanescohuvudet liknade
en pyramiden. Plockade man loss alla kunde man sätta ut dom på tallriken kring
dom övriga ingredienserna som en liten skog. Såsen blir en liten sjö, potatis
formas till något annat och de bruna revbenen kanske en plöjd åker eller vad
vet jag. Här krävs mycket med fantasi
Men har man väl skapat ett tilltalande landskap på
tallriken, hade man säkerligen kunnat vinna vilken matlagningstävling som helst
på TV när det gäller uppläggning. Men frånsett det kan rätten varieras som jag
skrev i rubriken. Andra köttsorter som lagats till på olika sätt, andra
tillbehör eller kanske romanesco med blomkål tillsammans? Den rätten skulle jag kalla "sommar och
vinter" J.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar