tisdag 1 oktober 2013

all anledning till pessimism


 

(mycket prat men lite fotoverkstad)

Man kan inte bara titta på lättare underhållning som musik, tävlingar, kommedier m.m. för att slippa se och höra allt elände som sker i världen. Om inte annat  räcker det med minst en nyhetsförmedling per kväll. I går kväll berättade nyhetskanalerna om det grekiska högerpartiet "gyllene gryning" där regeringen tagit i med hårdhandskara och häktat medlemmar såväl som ordföranden. Grekland är ju demokratins vagga men ordet (folkstyre) har ju för länge sedan förlorat sin egentliga betydelse. I globaliseringens fotspår och ekonomiska kriser växer det fram ett folkligt missnöje och ett politikerförakt. En god grogrund för vänsterkrafter. Ska dom få styra? I en annan nyhetsförmedling hörde jag om det österrikiska valet där vänstern gått fram.Och i Norge är man tvungen att ingå en ohelig allians med vänsterradikaler. Tidigare har man hört hur Frankrike kastar ut romer, om det ungerska nazistpartiet och hur främlingsfientligheten brer ut sig i olika länder. Tendenser som kommer att förstärkas när jag senare kopplade om till kunskapskanalen och lyssnade på ett program som hade titeln  "stormens år". Man fick sig serverad  alla väderkatastrofer från de senaste 10 åren som är relaterade till den globala uppvärmningen. Under tiden som  alla de kända bilderna rullade fram med översvämningar, eldsvådor, tyfoner, torka, isar som smälter och havsvatten som stiger, kom jag att tänka på vår krympande värld. Vart ska alla miljoner människor ta vägen när låglänta områden dränks av havsvatten? Öar som försvinner. Alla får inte plats i Australien. Floder vars naturliga lopp har ändrats av människan och hotar vid kraftiga regn att spola bort  bebyggelsen? Har politikerna beredda inför detta?  Försäkringsbolagen är beredda och garderar sig redan nu med att inte teckna försäkringar för bebyggelse  i utsatta områden. Politikerna däremot pratar om att lätta på strandskyddet i norra Sverige så att det ska locka till bebyggelse på just dessa områden. Bara ett exempel på kortsiktighet, egenintresse och politikers ovilja att ta impopulära beslut. Det väntar dock att finnas betydligt större utmaningar bakom hörnet. Vatten och livsmedelsförsörjningen när odlingsbar mark förstörs av vatten eller paradoxalt nog av extrem torka på annat håll. Det kommer att resultera i stora folkförflyttningar som inte bara har sin grund i krig eller politiska/religiösa stridigheter. Inte ens FN,som nu avslutat sina klimatsamtal här i Stockholm,har något recept på hur världen ska hantera alla dessa problem på olika håll. Man bollar med procenttal och siffror och pratar mest om hur man ska begränsa utsläppen. Utsläpp som i sammanhanget kan te sig försumbara när man tänker på all metan som är bundet i permafrosten och kommer att spä på den globala uppvärmningen mångfalt värre. Allt detta kommer att kosta och som vanligt är det den lilla människan som ska betala. I förlängningen dock hela mänskligheten.

Då har världsekonomin redan rasat. Det kom jag att tänka på när jag gick över till en annan kanal och tittade på "dokument utifrån". Som handlade denna gång om multinationella företag som genom bokföringsfiffel och i korrumperade länder slipper betala skatt medan den vanlige löntagaren får betala upp till 40%. Men även detta korthus kommer att rasa samman när alla ovanstående farhågor besannas. Då måste det till ett helt annat ekonomiskt system och värdemätare. Mot denna bakgrund var det nästan löjligt att höra i nyheterna tidigare på kvällen att vissa politiker käbblade om PPM-systemets vara eller icke varande. Framtida generationer kommer att ha en helt annan ekonomisk verklighet att förhålla sig till än att välja aktieportföljer. Pengar kanske har lika lite värde som dessa gamla sedlar här nedan


 
Tänk så mycket negativt man får höra under bara en TV-kväll. Än värre blir det om man sedan  tänker tanken ut varje gång!

Efter dessa pessimistiska tongångar tröstar jag mig med att tänka att naturen har en inneboende förmåga att rätta till allt i det långa loppet. Jordens klimat har åkt berg-och dalbana förr och människan klarar förhoppningsvis av dessa kriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar