fredag 16 augusti 2013

sädesfält från förr


Några  barfotabarn tassade utmed fälten där det växte råg eller havre. Ibland även vete. De var ute för att plocka blommor. Blåklint och vallmo. Problemet var bara att dom flesta och finaste blommorna fanns inne i sädesfälten dit man absolut inte fick gå. Det blev mindre havreflarn för varje ax man trampade ner och mindre bröd för all råg man plattade till. Det visste vartenda barn på den tiden. Tidigt 40-tal. Så vi fick nöja oss med dom blommorna vi hittade utmed åkerkanten. Det fanns dock gott om båda sorter. På en del ställen lyste det bara blått, på andra fanns bara röd vallmo som gömde sig bland stråna. Sädesaxen växte över våra huvuden. Inte havre men väl vete och råg. Kortväxande säd hade man ännu inte odlat fram. Den långa halmen togs gärna tillvara. Senare på hösten när allt var skördat, fanns bara stubbåkern kvar. Då fick vi gå på åkern och plocka eventuellt kvarvarande sädesax. Då var det också lite jobbigare att gå barfota där. Men fotsulorna hade blivit nästan som läder under den långa sommaren.

Dom barndomsminnen dök upp för några dagar sedan när jag såg en blåklintsplanta på en liten jordhög. En med flera grenar som alla kröntes med en blomma.

 
Det var en ovanlig syn. Blåklint eller andra blommor växer inte längre i våra sädesfält häromkring. Förmodligen på annat håll. De måste ha följt med schaktmassor därifrån för i en annan större hög växte även en ensam vallmo.

 
En lika intensiv röd färg som vallmon jag såg en gång på en bergsäng i Grekland.

Where have all the flowers gone?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar