måndag 1 juli 2013

hortikultur


I trädgården händer det något nytt nästan varenda dag. Speciellt nu när det mesta fått riktigt rotfäste och får sol och vatten. Alla plantor som jag dragit upp och satt på friland eller låtit vara kvar i drivbänken har utvecklats perfekt - hittills vill säga. Potatisen står högt och ska till att blomma. Liksom bondbönorna, tomat och gurkorna. Kålrabbin har små ansatser till att bilda knölar och bönorna står i täta rader med hög blast.

 
Även en potatisblomma kan vara vacker, speciellt när den är lila. Annars är det ju blommorna i rabatterna som är den största ögonfägnaden. Eller vad sägs om en äkta digimagesdigitalis J

 
Liksom tidigare år sker dock oväntade saker i trädgården. Ibland kommer nya invandrare. Ogräs rensas förstås bort. Blå- och vitsippor samt gullvivor har fått vara kvar liksom en och annan vild blomma som jag inte lyckats hitta namn på. Så även denna planta som dök upp bredvid en hässleklocka i år. Bladen såg snarlika ut varför den fick stå kvar i avvakten på vad det skulle bli. En blå eller vit hässleklocka, tänkte jag.

 

 Men det blev en gul blomma och dessutom en helt annan, för mig helt okänd. Den hade många knoppar som slog ut alltefter. Trots sin storlek kanske inte mycket till blommor; speciellt när dom vissnade redan efter en dag. 
Någon som känner igen den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar