lördag 8 juni 2013

glasögon


Heter på engelska spectacles och är numer liksom kläder, skor,accessoarer en modegrej. Borde därför även på svenska heta spektakler eftersom hela denna  bransch är ett enda spektakel. Speciellt med tanke på att de som drabbats av ett synfel och behöver glasögon inte vill betala hutlösa priser för en modenyck. Man ska kunna utföra ett jobb, följa med i undervisningen, läsa eller se på TV/data/mobil. Ett medicinskt betingad handikapp precis som en utsliten höft.

Skillnaden är bara den att glasögon får du bekosta själv medan den dyra höftoperationen betalas av sjukvården. Eller som i mitt fall när jag burit glasögon sedan tonåren, senare fick genomgå en starroperation som inte kostade mer än sjukhusbesöken. Nu behöver jag dessutom inte ens några glasögon. Bara enkla läsglasögon som jag man kan köpa billigt på Rusta eller Överskottsbolaget för två tior eller så. De fungerar och består inte heller av annat än lite metall och två glasbitar.

Hos optikern ser man rader av glasögon som inte heller ser annorlunda  ut än de från en lågpriskedja.

 
Men här kostar ett par glasögon mellan 800 och 1000:-. Låt vara att de tillverkas i mindre upplagor och bättre glaskvalitet. Vilket dock inte försvarar den stora prisskillnaden. Speciellt med hänsyn till att man mäter synfel digitalt och lika digitalt slipas glasen automatiskt efter denna "programmering". Som CAD/CAM inom industrin. Inget manuellt jobb längre med slipning och putsning.

 Samma sak gäller förståss även för solglasögon. Dom behöver dessutom inte vara optiska. Inte för syns skull utan för att synas om man säger så¨. Men kosta gör dom. Ibland lika mycket som de vanliga glasögonen. Är dom dessutom en modesak  får dom kosta vad som helst. Priset bestäms av trendmakarna.

Reagerade för ett tag sedan när jag studerade denna glasögonannons.
 
 

 


Är dom dessutom "designade" av någon modeguru som Karl Lagerfeldt eller Gucci, kam man ta betalt för en liten logo eller kanske någon speciell infärgning eller böjning av skalmarna. Huvudsaken är att dom är häftiga!

Riktigt häftiga glasögon är jag villig att betala för när dom kommer med inbyggd kamera om några år. En liten blinkning och vips har man skapat en bild till morgondagens blogginlägg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar