lördag 4 maj 2013

orkidéer


Längst in i växthuset bort mot gaveln fanns några bord med idel orkidéer. Trots att jag förra året tagit en del bilder  inne på "Plantagen", kunde jag inte låta bli att rikta kameran mot denna blomsterprakt som mötte mig igen i ett annat växthus. Det är färger, mönster och former som alltid fascinerar mig. En elegant dam i mörk dräkt och med en smaragdgrön sidenhalsduk i halslinningen var också intresserad av orkidéer på andra sidan bordet. Inte för att fotografera dom utan troligen för att köpa en. Hon tog upp en kruka med en massa vita blommor och granskade växten noga från alla håll och kanter.

 
Försiktigt satte hon tillbaka krukan och tog upp en annan vit orkidé. Även denna underkastades hennes kritiska granskning för att efter ett tag åter hamna tillbaka bland dom andra växterna. Hon flyttade sig åt mitt håll medan hon sökte med blicken efter andra exemplar. Några gula orkidéer var hon tydligen inte alls intresserad av. Dom ägnade hon inte ens ett ögonkast.

 
Dom var ju annars en kopia av dom vita fast i gult. När jag gick förbi henne för att ta några bilder på andra sidan, kände jag en behaglig doft. Det måste nog ha varit hennes parfym för jag har för mig att orkidéer inte doftar. Just när jag passerade henne, lyfte hon upp en rosa-prickig blomma. Hennes vackra ansikte granskade åter ingående den nya blomman. Jag ville gärna utläsa vad hon tyckte om denna blomma, men ville inte heller stirra alltför länge på henne. Hon var ju inte precis white trash heller om man säger så och vackra kvinnor brukar känna på sig när någon tittar på dom. Dom verkar ha ögon i nacken. När jag tog kort på en blomma i närbild, såg jag att hon hade tagit upp en annan blomma. En röd en.

 
 Jag förstod inte vad det egentligen var hon tittade på. Alla blommorna var riktiga praktexemplar  med många utslagna blommor och nya knoppar på toppen. Hennes sätt att försöka hitta rätt blomma var typiskt kvinnligt. Påminde mycket om när kvinnor ska köpa kläder. De tar en blus, en kofta eller en jacka och håller galgen en bit ifrån sig för att studera plagget en sturnd för att sedan hänga tillbaka allt igen. Denna procedur kan upprepas flera gånger. Ofta utan att det blir något köp eller ens en provning. Men damen mittemot skulle definitivt köpa en orkidé. Nu hade hon återvänt till dom vita exemplaren. När jag tog en bild på den spräckliga blomman hade jag ingen koll längre vad hon skulle välja.

 
Det blev dock till slut en vit orkidé. När jag skulle betala ett par fröpåsar som jag hade valt, stod hon redan vid kassan. Biträdet höll som bäst på att slå in den höga orkidén med dom vita blommorna på en ranglig stjälk. Jag studerade expeditens skicklighet att knyckla till cellofanet och tejpa det på de rätta ställena och det slog mig att jag borde ta kort på både henne och damen som köpte blomman. Rentav ha tagit bilder på damen med sidenhalsduken  redan tidigare bland blommorna. Men man är ju inte så framfusig. Inte ens i smyg skulle jag riskera det. Men vilket fint blogreportage det hade kunnat bli! Då hade orden varit överflödiga. Och bilderna på kvinnan hade nog blivit bra dom också. Ett vackert ansikte omgiven av vita orkidéer.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar