lördag 16 mars 2013

fotoutställning


Med jämna mellanrum kan man beskåda olika konstnärers alster i galleriet på biblioteket. Vid mitt sista besök där tittade jag även på en del fotografier som var utställda på den s.k. "hyllan"

Troligen har man sett för många bilder i sina da´r och det har infunnit sig en viss mättnadskänsla. I vilket fall var det inga bilder som  direkt imponerade på mig. Eva Bucksch hade valt bilder från Halland, Stockholmstrakten och en resa till Island vilka alla var till salu enligt denna prislista.

Jag har alltid gjort skillnad på konst och konst; d.v.s. måleri resp. fotokonst. Förutom familjebilder ser man sällan några andra fotografier på väggarna hos folk. Vill man trots detta hänga ett eller annat fotografi, så är det i första hand en lyckad bild ur den egna produktionen. Hur många amatörfotografer med dyra kameror finns det i landet? Hur många har inte en enkel liten digitalkamera för att inte tala om alla mobilkameror. Alla dessa kameror genererar miljontals bilder. Många säkerligen riktigt bra. Några kan kanske bli en fondtapet. Men för övrigt finns nog ingen större marknad för fotokonst bland "vanligt folk". Några har hamnat på en utstställning. Ett av hennes fotografier fick mig att tvärstanna. Olycksfall i arbetet?

En oskarp bild av några rosa blommor. Sådana bilder som ska göra sken av att likna målade bilder eller verka artistiska, gjorde man redan för 50 år sedan. Idag räknar man pixlar. Men genom den medvetna oskärpa skulle denna bild upphöjas till konst och säljas med ram och allt för 2.800:- . Dessutom fanns detta motiv även att köpa  som vykort.

Om någon vill köpa fotografier - go ahead! Naiv som man är, tycker jag att alla bilder ska vara gratis. Liksom musik kan man kopiera en bild från nätet. Varför ska så många fotografer förbehålla sig copyright? Var lite generös och dela med dig! Du har fått gåvan att skapa någonting som din medmänniska gillar men inte kan skapa själv av olika skäl. Allt behöver inte handla om pengar. Bli bröllopsfotograf  eller ta passfoto om du vill livnära dig som fotograf. Press, mode, reklam m.m.  kräver också yrkesfotografer, men dom flesta bilderna skapas av amatörer. Den s.k. "kultureliten" avgör vilka av dessa bilder som ska hängas på en utställning, vinna en fototävling, tryckas i en tidning eller ges ut i bokform. Några undanhålls "experternas" kritiska ögon och hamnar i olika bloggar utan vinstsyfte. Det är på nätet den största fotoutställningen finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar