lördag 23 februari 2013

Vite


När jag som inköpare stod inför en större affär som skulle genomföras, föregicks det alltid av en offertförfrågan där olika villkor specificerades. Det kunde vara rent tekniska detaljer som krävdes för den svenska marknaden eller branschen. En så enkel sak som t.ex. en jordad stickkontakt som fyllde de svenska normerna. Ibland krävdes speciella önskemål som avvek från leverantörens standardprodukt. Oftast var dock de rent kommersiella kraven föremål för kontraktsskrivning. Fast pris i en viss valuta, leveransvillkor och hur affären skulle avvecklas. T.ex. genom betalning med 1/3-likvid för att minimera eventuella risker. Kanske att innehålla betalning när vissa krav inte kunde tillgodoses eller försenas. För vissa kritiska punkter fanns det även med en vitesklausul som dock nästan aldrig utlöstes i verkligheten.

Därför blir jag ganska förvånad när landstinget nu flera gånger hotat olika verksamheter med böter. Hoten har främst riktats mot sjukhusen som inte kunnat uppfylla vårdgarantin, inte haft tillräckligt med sängplatser (sängar i korridor) eller att hygienen varit undermålig.

 

 Nu senast drabbades skolor av samma fenomen där olika kriterier brast. Vitesbelopp på flera miljoner skulle utdömas om missförhållandena inte åtgärdades. Vem bedömer storleken på vitesbeloppen i förhållandet till förseelsen? Men framför allt: hur går det till i praktiken? Är det bara vapenskrammel eller för att vinna några politiska poäng? För mig låter det som lek i sandlåda. Landstingens olika verksamhetsområden matas å ena sidan med skattemedel när man i samma stund rycker undan skeden med den andra handen. Den ständiga bristen inom vård, skola och omsorg mår väl inte bättre av att bli bötfälld. Vi har ju redan ett moment 22 inom dessa verksamheter!

Statsägda Vattenfall däremot kan göra vidlyftiga affärer med nederländska Nuon utan några större konsekvenser. Vad hade man kunnat fått i stället för 89 miljarder? Dom hade man nog kunnat "mygla in" i välfärden på något sätt.  Kan storfinansen, banker eller korrupta regeringar trixa med pengar hit och dit, ska det väl också vara möjligt för staten. Är det inte det man kallar fördelningspolitik? Varför har debatten om att skrota landstingen tystnat?

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar