torsdag 19 december 2013

rektanglar, spiraler och halvcirklar


Alla dessa geometriska figurer kan man se när man beträder en spiraltrappa där trappstegen består av gallerdurk. Dom är inte så vanliga men finns ofta i industrianläggningar eller på fartyg ner till maskinrummet. Nu hittade jag dom vid sidan om en parkering. Stegen ledde ner till en gata som fanns tre våningar nedanför.

 


De genombrutna trappstegen gör att man kan se rätt igenom alla avsatser och ger en en känsla av att sväva fritt. Ungefär som i en hiss som går utanför en fasad. Helt omedvetet tar man ett försiktigt första kliv merför. Som för att känna sig för att trappan håller eller för att känna av fotfästet. Trots att man genast slår bort dessa något ängsliga tankar, finns dom förmodligen ändå kvar i bakhuvudet. Man springer inte lika  lätt nerför som på en riktig, homogen trappa.

 
När jag kom en våning längre ner, tog jag en ny bild. Det var ju ett ovanligt motiv med bara mönster. Sedan blev det ytterligare en bild vid nästa avsats. Nu syntes marken nedanför genom rutorna och på något sätt kändes det tryggare. Som om hjärnan sa till en att nu är det inte längre någon större fallhöjd. Även om jag inte har några större besvär med svindel, finns känslan där ändå

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar