Dom som har råd kan kosta på sig att gå på restaurang för
att slippa laga maten själv. Kanske även för att känna sig lite lyxig eller för
att kunna koppla av i en annan miljö. Rentav för matens skull om man nu
uppsöker en s.k. lyxkrog. Jag vet inte vad som utmärker en lyxkrog. Om det
verkligen är själva maten eller bara för att det är ett inneställe. Kanske bara
en ovanlig miljö (typ värdshus, herrgård, slott) eller för en viss typ av
människor (rika, kändisar) varför epitetet lyxkrog kanske inte alltid är matens
(kockens) förtjänst.
Det finns vanliga restauranger och lunchrestauranger.
Skillnaden är bara klockslaget man besöker den ena sorten eller den andra samt
priset på menyerna. Vill man gå på restaurang får det ske på kvällen även om
samme ägare serverat mat bara några timmar tidigare till ett betydligt lägre
pris. En kostnadsmedveten krögare köper in råvarorna för bägge
serveringstillfällen. Skillnaden är hur man kombinerar dom, mängden och uppläggningen.
Nu senast fick jag min beställda lax serverad på en långsmal
tallrik. En sådan som vi har hemma som uppläggningsfat. Större än en normal
tallrik. Detta fat måste förståss fyllas
så att hela anrättningen inte ser alltför andefattig ut. Stjärnkockarna på TV fyller
därför gärna ut alla tomrummen med en skvätt sås eller artistiska stänk som från penseln av en konstnär. Jag
fick dock béarnaisesås i en skål vid
sidan om till min laxbit och inga artistiska stänk. För att laxen inte skulle
känna sig alltför ensam på tallriken radade man upp en del annat runtom. En
stekt tomat, en bit majskolv med tvärgående brännmärken och en halv citron med
någon grön kvist på. Samma rostade bit
av en majskolv återfanns även på andra
gästers maträtter som inte var lax. Det gällde ju att ta till vara alla bitarna
från en hel majskolv och då spelade det tydligen inte någon större roll om det
passade ihop med maträtten. Vi hade ätit lax hemma för bara någon vecka sedan
som var betydligt bättre i konsistensen och smakade godare tillsammans med våra
stuvade nässlor. Inte ens en lyxkrog skulle komma på den idén trots att man kan
ha frysta nässlor året om. Annars kan man ju även servera stekt lax på en bädd
av späda spenatblad eller mangold.
Innan vårt sällskap på 8 personer hade hunnit beställa,
kände jag mig sugen på en oxsvanssoppa som förrätt. Men något sådant fanns inte
på menyn. Det vore världens enklaste sak att kunna servera en mängd olika
soppor som förrätt. Tillsammans med en bit bröd. Jag lagar ofta soppa på spadet
från kokta grönsaker (sparris, blomkål, nässlor tomater) eller från svamp.
Dessutom finns allt i pulverform som kan bli en välsmakande soppa när som helst
på kort tid. Men nu fick vi varken en skiva bröd eller någon soppa utan man
slängde fram några korgar med popcorn.
Vilken gastronomisk upplevelse! Vilken aptitretare! Besvikelsen stannade dock
inte vid detta. Efter en lång tids väntan - pinsamt långt - kom dock äntligen
maten. Även till dom hungriga barnen. Ett av
dom hade också beställt en hamburgare men utan hamburgare. Detta krävde
en utförlig förklaring för att serveringspersonalen skulle förstå. Hon fick
fråga flera gånger om han verkligen ville ha bara bröd och pommes frites utan salt och utan kött. Trots detta blev det
ändå fel och fick rättas till. Även en
beställd riktig hamburgare fick reklameras. Den var stenhård och inte lika
saftig som den man köper på Burger King eller MacDonalds. Efter allt detta
strul var vi framme vid efterrätten där barnen beställde sina vaniljglassar i
olika kombinationer. Servitrisen fick skriva ner en hel roman. Det blev åter en
lång väntan och vi skojade om att
glassmaskinen troligen gått sönder eller att frysen pajat. När glassen
slutligen kom hade den tinat så pass att den mer liknade en milkshake än en
kall, fast glass. Det kändes pinsamt att åter behöva påtala ett nytt misstag.
Inte ens när ungarna fått nya glassar blev det rätt. En var med grädde vilket
hade valts bort i ett fall. Nu orkade vi inte längre att reklamera utan
skrapade av grädden till en annan glassbägare. Hela restaurangbesöket drog ut
på tre timmar! Det som skulle vara en trevlig födelsedagsfest blev bara en
utdragen besvikelse för alla som deltog. Inga kulinariska höjdpunkter och
knappast någon service att lovorda. Ändå hänger jag inte ut företaget. Ens för
att varna andra eventuella gäster.
Epilog: Förr i tiden var jag ofta ute på restaurang med mina
leverantörer och även privat här hemma och i utlandet. Allt som oftast fick man
fantastiska smakupplevelser som etsade sig fast i minnet. Inte bara för att dom
var exotiska utan för att en kock med känsla för mat hade lagat till rätten.
Det behövde inte ens vara en restaurang utan man fick nästan lika god mat på
ett vanligt lunchställe eller på ett ölsjapp på 50-talet där det serverades
vanlig husmanskost. Då var det roligt att äta ute. Det smakade gott och man
fick valuta för pengarna
mat för en hel karl?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar