Dagliga verktyg II
För drygt en vecka sedan hade jag funderingar om våra
bestick som vi dagligen umgås med. I besticklådan finns ett myller av olika
fabrikat där dom visserligen sorterats efter funktion men inte mer än så. Annars
skulle det behövas fler kökslådor. Av vissa knivar finns 5st, av andra sorters
gafflar bara 2st eller 4 skedar av ytterligare
en annan sort. Även kan det saknas en
gaffel av en viss design när resten finns bevarad. Jag utgår ifrån att det
ursprungligen funnits minst 6 st av varje sort men att inte alla har hittat in
i våran besticklåda eller att vissa kommit på avvägar. På ett sätt är jag dock
glad över denna mångfald av olika bestick. Tänk vad tråkigt det är med en och
samma design som kanske inte tilltalar
alla eller inte ens är vackra att se på. Den "demokratiska"
besticklådan ger var och en chans att välja just det besticket man favoriserar
och som känns bäst för ändamålet. Bland dom finns t.ex. en kniv av märket Focus
som är suverän att bre smör med. En viss sked med rätt utformad skopa kanske
lämpar sig bäst att sleva i sig soppa med. Mina favoritbestick ser ut så här
Jag köpte dom i början på 60-talet på EPA i Sundbyberg. 6
styck av varje sort. Det låga priset och enkelheten var nog utslagsgivande. Det
är nog enkelheten som gjort att jag gillar dessa bäst och inte bara nostalgi
eller den långa användningstiden. Släta ytor som är lätta att rengöra. Inte en
massa krusseduller kring skaftet
Bestick ska även vara lätta att använda i dom vanliga
vardagliga sammanhangen. Man ska ju inte tranchera en kalkon med en vanlig
matkniv J. Men de ska kännas bra i
handen. Rätt balans och greppvänligt. Det är samtliga av dessa bestick eftersom
dom är skålade i handtagen på båda sidorna.
Denna kniv har fortfarande lite "sågtänder" kvar
på bladet men även tidens tand syns J.
Men 50 år är väl inte någon ålder för bestick. Då dyker det
upp betydligt äldre silverföremål på antikrundan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar