onsdag 20 mars 2013

Vargen "Rödluvan"


Så har man döpt den där varghonan från Junsele som man flyttat nu flera gånger till sydligare trakter. Som det står i en ledare i Aftonbladet den 14 mars har vargen egentligen ett annat namn som bara består av den bokstavs-och sifferkombination. Men att kalla denna varg för Rödluvan kan ju redan sätta skräck i dom minsta barnen som har hört sagan.

När man de senaste åren läst om alla turerna kring den svenska vargstammen och hur den ska hanteras, förstår man att det handlar om en  dragkampen mellan olika inblandade parter. Det är inte bara samerna, djuruppfödare eller allmänheten som har synpunkter, utan en mängd olika myndigheter och intresseorganisationer som vill lägga sig i. Prestigekampen finns ända upp i regeringen och ut på EU-nivå.

Varghonan "Rödluvan" har nu flyttats tre gånger. En gång hörde jag siffran 4 miljoner som det kostade att flytta vargen. (för bedövningsspruta och transport?) Men även om det nu kostar flera miljoner ska denna kostnad ställas mot vilken skada vargen kan åsamka. Vad är priset för tillsammans 33 renar som vargen rivit varje gång den flyttat tillbaka? Varför inte ersätta samerna med medel som vargflytten kostar?  Men allt kan ju inte få handla om ekonomi. Och vargen följer ju bara sitt naturliga beteende och vandrar tillbaka där den vet att det finns mat. Inte heller bryr den sig om vad alla byråkrater och ministrar  tycker eller om Bryssel hotar med vitesföreläggande.

I andra länder där man har ett betydligt tätare vargbestånd, accepterar man olika rovdjur utan större mänsklig inblandning. Ska vi återgå till ett vargfritt Sverige som rådde för hundra år sedan eller så. Eller ska vi ha vargen i vår fauna. Överallt i världen trängs djuren tillbaka och man berövar dem de naturliga förutsättningarna för deras existens. Det är bara att välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar